Kuruyemiş saklarken yapılan 3 büyük hata! ‘Kuruyemiş yalnızca buzdolabında saklanır’

1- Devasa kuruyemiş kutularından seçerek almak

Kuruyemiş satın almanın en doğru adresi bir kuruyemişçi ya da aktarlar gibi görünebilir. Ancak uzmanlar bu dükkanlardan ürün satın almanın yanlış olduğunu söylüyor. Bunun iki sebebi var. İlki, büyük kutularda satışa sunulan kuruyemişlerin kutularının değiştirilme sıklığı. Kuruyemişçi ya da aktardaki büyük kuruyemiş kutularını bilirsiniz.

Uzmanlar bu kutuların hijyeninden emin olmanın oldukça zor olduğunu ve sürekli hava aldıklarından dolayı kuruyemişin tazeliğini bozduğunu söylüyor. Öte yandan kimileri bu kutulardan eldiven ve kürek yardımıyla kuruyemiş alırken kimileri de çıplak elle kuruyemiş aldığından ortada büyük bir hijyen sorunu olduğunu söylüyor. Uzmanların konuyla ilgili en büyük uyarısı vakumlanmış hava almayan ve el ile temas edilmesi mümkün olmayan kuruyemişleri satın almak.

2- Kuruyemişleri kilerde tutmak

Kuruyemişlerin saklanmasıyla ilgili yapılan en büyük hata ise onları kiler ya da mutfak dolabı, çekmecesi gibi yerlerde saklamak. Yaygın bilinenin aksine kuruyemişleri buzdolabının haricinde bir yerde muhafaza etmek tamamen yanlış. Kuruyemişler yüksek miktarda doymamış yağ içerir ve dışarı bırakılan kuruyemişler ise kokuşmaya oldukça yatkın hale gelir.

Bu noktada uzmanların en büyük uyarısı kuruyemişleri buzdolabında saklamak gerektiği. Dahası paketi hiç açılmamış bir kuruyemişi iki seneye kadar buzdolabında tazeliğini koruyarak muhafaza edebileceğiniz yönünde. Uzmanlara göre, kuruyemiş poşeti açılsa bile kabuklu kuruyemişlerin bir yıl, kabuklu kuruyemişlerin ise yaklaşık bir buçuk yıl dayanması gerekir.

Unutulmaması gereken nokta ise şu; eğer bir miktar kuruyemiş aldıysanız ve bunu hızlıca tüketeceğinize inanıyorsanız ağzı hava almayan bir kabın içinde ve serin bir yerde muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Bunun için buzdolabını kullanmanıza gerek yok.

3- Son kullanma tarihine dikkat etmek

Bir besini tüketmeden ve almadan önce son kullanma tarihine bakmak ve bu kurala göre tüketmek oldukça önemlidir. Yine yaygın olarak yapılan bir hata kuruyemişlerin belli bir tarihten sonra tadı ya da görüntüsü bozulmamasına rağmen çöpe atılması yönünde. Ancak gerçek bu değil eğer bir kuruyemiş iyi muhafaza ediliyorsa, görüntüsünde ve dahası tadında bir bozulma meydana gelmemişse aylarca o ürünü tüketmenizde bir sakınca yok.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir